Confrontatiematrix

Maak een overtuigende confrontatiematrix

Een confrontatiematrix is een belangrijk hulpmiddel om de juiste marketingstrategie te bepalen. Met een confrontatiematrix koppel je sterke- en zwakke punten die je in je SWOT analyse hebt opgesteld aan kenmerken in de markt waarin jij met je bedrijf actief bent. De matrix laat met rode en groene kleuren in één oogopslag zien waar jij aansluiting hebt met de markt en waar nog kansen liggen. Met een confrontatiematrix zie je dus direct of je een goede markt-fit hebt. Een must voor iedere startende- én bestaande ondernemer om dit in beeld te hebben.

1.191 downloads

voorbeeld confrontatiematrix

Dit kan je op deze pagina verwachten

Inhoudsopgave-confrontatiematrix

Wat is een confrontatiematrix precies?

In een confrontatiematrix voeg je markt en onderneming samen. Zoals de naam al zegt ‘confronteer’ je de sterke en zwakke punten van je organisatie met verwachte kansen en bedreigingen in de markt. De uitkomsten van deze kwadranten noemt men aandachtsgebieden. Deze aandachtsgebieden staan weer centraal in de strategie die je met je bedrijf gaat volgen voor de toekomst. Door dit inzicht sta je met 1-0 voor en kan je hier handig op inspelen met je marketinguitingen.

SWOT-analyse-template

Van SWOT-analyse naar Confrontatiematrix

Voor je een confrontatiematrix maakt, dien je eerst een SWOT-analyse op te stellen. In een SWOT-analyse zet je sterkten en zwakten van je bedrijf en de kansen en bedreigingen in de markt op een rijtje. De uitkomst van je SWOT-analyse is input voor je confrontatiematrix zodat je deze met elkaar kunt ‘confronteren’. De sterktes en zwaktes staan op de verticale as, en de kansen en bedreigingen op de horizontale as. Je begint daarom met het opstellen van een SWOT-analyse voor je bedrijf om vervolgens de antwoorden te gebruiken als input voor je confrontatiematrix. 

De SWOT-analyse wordt in de praktijk ook wel een Sterke-zwakte analyse genoemd. Sterktes en zwaktes komen voort uit de ‘interne analyse’ aangezien deze gaan over je bedrijf. De kansen en bedreigingen gaan over de ‘externe analyse’. Deze externe factoren hebben betrekking op de markt of de omgeving waarin je als bedrijf actief bent. Benieuwd met welke aandachtspunten je verder rekening moet houden? Wij schreven eerder een compleet artikel over het maken van een SWOT-analyse, inclusief voorbeelden en een invulmodel dat je gratis kunt downloaden.

"Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien."
Carl Gustav Jung
Zwitsers psychiater 1875-1961

Wat is het nut van een Confrontatiematrix?

Je stelt als ondernemer een SWOT-analyse én confrontatiematrix op om inzicht te krijgen. Inzicht op het gebied van sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen in de markt. Je kunt hier in je strategie rekening mee houden. Hoe ga je om met bepaalde bedreigingen? Is het beter om te vechten of om je strategisch terug te trekken en focus te houden op andere zaken? Je antwoorden krijg je uit je confrontatiematrix. Je bent dus goed voorbereid op de concurrentie in de markt. Met een confrontatiematrix ben je concurrenten altijd een stap voor. Iedere serieuze ondernemer zou dit inzicht moeten hebben.

nut-van-een-confrontatiematrix

Hoe maak je een Confrontatiematrix?

Je maakt een confrontatiematrix in vier eenvoudige stappen. Je kunt simpelweg de vier stappen volgen om een complete confrontatiematrix op te stellen, inclusief analyse en beoordeling van de resultaten. We leggen je hieronder uit wat de verschillende stappen inhouden en waar je op moet letten.

1) Download de template

Je begint je confrontatiematrix met een goede template. Een template is een handig model waarin je de antwoorden gemakkelijk kunt invullen. In deze template is de structuur van de confrontatiematrix opgenomen, zodat je die zelf niet meer hoeft te maken. Je kunt ons model gratis downloaden en vullen in Excel.

Stel eerst de hoofdpunten op uit je SWOT-analyse. Deze vormen de basis en vul je vervolgens in de confrontatiematrix template bij de onderdelen kansen, bedreigingen, sterken en zwakten. Sommige ondernemers zullen 3 of 4 items hebben bij de verschillende onderdelen, maar je kunt hier oneindig mee doorgaan als je wilt. Het punt is dat je volledig bent over de aandachtsgebieden voor jouw bedrijf, zodat je een compleet beeld krijgt van je marktpositie.

Confrontatiematrix-template
weging

2) Geef een weging aan de gebieden

Het invullen van de confrontatiematrix gebeurt aan de hand van een weging. Je gaat aan de slag door ieder aandachtsgebied een weging te geven met de volgende scores:

  • -2: Zeer ongunstig effect
  • -1: Ongunstig effect
  • 0: Neutraal
  • 1: Gunstig effect
  • 2: Zeer gunstig effect


Je bent klaar met de weging als je alle aandachtsgebieden in de matrix een score variërend van -2 tot 2 hebt gegeven. Doe dit op basis van je eerste gevoel, die is vaak juist. Je zult zien dat template alle scores automatisch bij elkaar optelt. Je kunt nu verder naar stap 3: het analyseren van de uitkomsten van de confrontatiematrix.

Een voorbeeld van een weging? Stel dat je als ondernemer weinig kaas hebt gegeten van marketing. Een van de dreigingen uit de markt is dat er veel verschillende concurrenten zijn. Als je deze zwakte met deze bedreiging ‘confronteert’ dan zul je concluderen dat het knap lastig is om voldoende op te vallen in een markt waarin zoveel concurrentie is. Je geeft daarom de weging van een -2.

3) Bekijk Uitkomsten van de Confrontatiematrix

Nu je de confrontatiematrix voor jouw bedrijf hebt opgesteld, is het tijd om de balans op te maken. Je gaat aan de slag met de interpretatie van de verschillende aandachtsgebieden. Dit doe je aan de hand van de matrixstructuur van het model, waarin de volgende kwadranten elkaar ‘raken’:

confrontatie matrix uitkomst
confrontatie matrix

4) Strategische opties bepalen

Nu je de uitkomsten op een rijtje hebt, is het tijd om de strategische opties op te stellen. In de template zie je de opgetelde scores van de verschillende kwadranten. De confrontatiematrix geeft je zodoende inzicht in de belangrijkste sterke en zwakke punten, met de meest waarschijnlijke kansen en bedreigingen. Je kunt hier vervolgens in je (marketing)strategie rekening mee houden door een gericht plan te maken voor groeien, verbeteren, verdedigen of veranderen.

Op zoek naar een voorbeeld? Stel je bent een marketingbureau en als verbreding van je dienstverlenging bied je ook het maken van basic websites aan in de markt. Je bent hier veel minder goed in dan marketing, eerlijk gezegd. Met de komst van veel gratis online programma’s is het maken van een website tegenwoordig een fluitje van een cent. Het is daarom een slim idee om je hier niet meer op te focussen, maar om te veranderen.

Wacht, er is meer?

Je hebt nu alle tools in handen om een complete confrontatiematrix op te stellen. Zo blijf je de concurrentie voor in de markt én hou je voor jezelf overzicht. Go get them tiger. 

Als ondernemer stopt het natuurlijk niet bij het maken van een confrontatiematrix. Je wilt een strategisch plan voor je hele bedrijf, niet alleen voor je marketing! Daar komt een ondernemingsplan om te hoek kijken. 

pijl rechts
Ondernemingsplan-template

Wil je écht stappen zetten als ondernemer?

Dan start je met het schrijven van je eigen ondernemingsplan, jouw routekaart voor succes. Met behulp van onze ondernemingsplan template maak je tot 3x sneller een professioneel ondernemingsplan, dat voor alle doeleinden is geschikt. Of je nu financiering of investering gaat ophalen, deze template is je basis. Alle grafieken en tabellen zijn gemakkelijk aan te passen in standaard Microsoft Word, wat wil je nog meer? Bespaar nu ook veel tijd en maak in een handomdraai je eigen ondernemingsplan met deze ondernemingsplan template.

Twijfel je nog?

Je bent natuurlijk niet voor één gat te vangen. Als je twijfelt, download dan ons gratis voorbeeld ondernemingsplan, dat is opgesteld aan de hand van de template. 

Je kunt eenvoudig zien hoe de opbouw eruit ziet en welke structuur het document bevat. Verder zie je hoe je een ingevuld voorbeeld ondernemingsplan kunt presenteren. Dit voorbeeld ondernemingsplan is van koffiebar Tutti en dient als inspiratie voor je eigen ondernemingsplan. Download nu gratis dit voorbeeld ondernemingsplan.